Hoe verzorg je de Alocasia Zebrina?

Als je dit leest, heb je waarschijnlijk of net een Alocasia Zebrina bemachtigd, of zit je te dubben om er eentje te halen. Erg begrijpelijk, al zeggen wij het zelf, aangezien het een prachtige eye-catcher is! 

De hartvormige bladeren en gestreepte stengels, waaraan de plant ook zijn naam heeft verdiend, zijn moeilijk te missen en geschikt om elke collectie groen naar een hoger niveau te tillen. 

De Alocasia Zebrina staat niet bekend als de makkelijkste plant om voor te zorgen, maar als je het eenmaal in de smiezen hebt, is hij het meer dan waard. Mocht je graag willen weten hoe je het beste voor jouw Alocasia Zebrina kan zorgen, dan ben je aan het juiste adres. Lees verder en wellicht ste(e)k je wat op! 😉

alocasia zebrina in kamer

Standplaats

Om deze plant helemaal happy te houden, is het belangrijk dat hij genoeg licht krijgt op zijn standplaats. Dit licht mag echter niet direct zijn, dus voor de fanatiekelingen onder ons, zet hem niet pal voor het raam. Voor een raam in het zuiden krijgt hij iets te veel licht, waardoor de mooie bladeren snel bruin kunnen worden. 

Ga in plaats daarvan voor een plek enkele meters van raam aan de west- of oostkant, hierdoor pakt hij een paar fijne zonnestralen mee, maar houdt hij zijn donkergroene kleur. Mocht jij nou geen ramen hebben aan deze kanten? Geen zorgen! Gordijnen die het licht kunnen filteren zorgen ook voor een Alocasia-veilige standplaats. 

Ondanks dat de Alocasia gevoelig is voor direct licht, snakt hij wel naar een goede dosis (gefilterde) vitamine D! De stengels groeien dus ook naar het licht toe. Of je nou graag een plant wil met een eigenaardige vorm, of het liefst een (enigszins) symmetrische plant houdt, de plant draaien is hoe dan ook een must. 

Tot slot heeft de plant een hogere luchtvochtigheid nodig om zijn stijlvolle uiterlijk te behouden, dus is een plek op de tocht niet ideaal. Luchtstromen hebben ook een negatief effect op de weerstand van jouw groene aanwinst. Wil je niet dat jouw Alocasia om de paar weken verkouden is, zet hem dan niet in de kou! De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 35 graden.

Water geven

De Alocasia Zebrina houdt niet zo van natte voeten! Dus voor iedereen die zijn of haar planten graag vertroeteld, kijk uit, overwateren ligt op de loer.

Het zou genoeg moeten zijn om de plant één keer in de week water te geven in de lente en zomermaanden. In de herfst en de winter is het groeiproces vertraagd, dus is één keer in de twee weken voldoende. 

Wil je wat meer duidelijkheid wanneer de plant water moet hebben? Voel met je vinger tot ongeveer de tweede knokkel in de potgrond. Is dit kurkdroog? Geef de plant dan dusdanig veel water dat het water uit de drainagegaten loopt. Voelt dit nog vochtig, zet de gieter dan direct weer weg en raak hem pas weer aan als de grond wel kurkdroog is. 

Het is belangrijk dat je het water goed uit de grond kan lopen en dat je de grond goed laat uitdrogen, voordat je weer water geeft. De wortelen van de Alocasia Zebrina zijn sterk, maar bij een gevoelige plant horen ook gevoelige wortels. Met te veel water, gaan deze wortelstokken rotten en is het einde nabij voor jouw toekomstige lievelingsplant.

Kan je het toch niet over je hart verkrijgen om jouw plantje niet een beetje in de watten te leggen? Pak dan de plantensproeier erbij zo nu en dan om de bladeren lichtelijk te besproeien. Zo mimiek je het regenwoud waar de Alocasia vandaan komt en voelt hij zich extra thuis!

Voeding

Natuurlijk heeft ook deze plant wel af en toe zin in een lekkere toevoeging op zijn normale dieet. Met de juiste voeding kan deze soort Alocasia nog groter en sterker groeien. Deze diva heeft echter wel een speciaal menu.

Door de gevoelige aard van dit beesje, kan overbemesting en verbranding van de wortels snel voorkomen. Dat klinkt een beetje intimiderend, maar gelukkig is dit heel gemakkelijk te voorkomen! 

Als eerst is het belangrijk wanneer je de voeding geeft. In de lente en zomer groeit de plant veel, dus kan hij wel wat extra vlees op de… stengels gebruiken? In de winter is dit groeiproces vertraagd, dus is het verstandig om het alleen bij de voedingsstoffen uit de potgrond te houden. 

Qua voeding  is algemene voeding voor groene kamerplanten is voldoende. Wil je specifiek zoeken naar voeding geschikt voor deze plant, kijk dan voeding met een eerlijke NKP-verhouding. Hierdoor krijgt de plant evenveel natrium, fosfor en kalium, jammie!

Daarnaast is de hoeveelheid cruciaal. Wij bevelen aan om te starten met 1/3 van de voorgestelde concentratie van plantenvoeding te gebruiken. Gaat dit goed, bouw dit langzaam op naar 1/2 van de voorgestelde concentratie. Hoger dan dit kan ervoor zorgen dat jouw groene vriend zijn wortels verbrand.

Maar hoe deze voeding toe te dienen? Heel simpel! Voeg de voeding in de juiste concentratie toe aan het water bij een regulieren gieterbeurt. Zorg dat de grond van tevoren licht vochtig is, zodat de voedingsstoffen goed kunnen verdelen en voìla!

Alocasia's

Potgrond

Moet jij jouw plant nog in zijn kweekpot instoppen of bruist hij al uit zijn oude thuis? Dan is het verstandig om te weten welke potgrond het beste is. 

Zoals je net hebt gelezen, moeten de wortels van de Alocasia niet te nat mogen zijn. Een luchtige potgrond is dus ideaal voor drainage. Huh, wat is dat? Drainage betekent letterlijk afvoer en staat voor het weglopen van water. 

In principe zou gewone potgrond voldoende moeten zijn qua voedingswaarden en drainage, maar het gevaar van natte voeten ligt dan wel eerder op de loer. Als je dit combineert met hydrokorrels onder aan de pot is dit gevaar wel snel geweken!

Een andere optie, waarbij verdrinking van de plant wat minder waarschijnlijk is, is speciale potgrond voor tropische planten of aroid potgrond. Deze zijn beide extra poreus, bezitten voldoende voedingsmiddelen en zijn speciaal samengesteld met jouw groene vriend in gedachten. 

Ben je echt klaar om je handen uit de mouwen te steken? Dan kan je ook jouw eigen potgrond samenstellen. Verzamel universele potgrond en plantvriendelijk materiaal dat de drainage en luchtige structuur bevordert. Denk hierbij aan perliet, orchideeënaarde, kokosvezels of turf.

Zebrina Kwaaltjes

Zoals haar uiterlijk al deed vermoeden en wij eerder hebben besproken, is deze plant een echte diva. Om te zorgen dat ze niet bezwijkt onder één van de meest voorkomende kwaaltjes, zetten wij ze hier op een rijtje, plus natuurlijk de oplossing:

 

Wortelrot

Als eerste, de meest verraderlijke, wortelrot. Te veel water en niet genoeg drainage kunnen resulteren in te natte wortels, waardoor schimmels en rot kunnen broeien. Niet leuk natuurlijk, maar zie het als de verkoudheid onder de plantjes. Jammer en een beetje vervelend, maar ook zo verholpen!

Hoe is dit te herkennen? Spot jij gele bladeren, slappe stengels, een onaangename geur van de grond en zachte, bruine wortels? Dan kan je wel stellen dat jij jouw waterverantwoordelijkheid iets te serieus hebt genomen. 

Om jouw plant weer blij te krijgen, haal hem uit de pot en verwijder de aangetaste wortels. Snij hierbij de wortels af tot ruim boven de rottende delen. Doe hem daarna in droge aarde en een nieuwe pot. De belangrijkste tip, last but not least, houd je in met je gieter!

Spintmijten

Zie jij witte stipjes op de hartvormige bladeren van de Alocasia? Lijken ze zelfs een beetje te bewegen? Dan heb je waarschijnlijk een groepje spintmijten op bezoek. En geloof ons maar, het zijn geen goede gasten… Ze worden aangetrokken door droge omstandigheden en zuigen letterlijk het levenssap uit jouw groene vriend.

Door deze kleine beestjes kunnen de typerend groene bladeren bleek en vlekkerig worden. In de ergste gevallen kunnen de bladeren zelfs verwelken en uitvallen. Wil je het zeker of jouw plant wordt aangevallen door deze spintmijt? Draai de bladeren eens om, en onderzoek of je fijn rag kan vinden aan de onderkant. 

 Help! Wat nu? Je bent (hopelijk) nog niet klaar om afscheid te nemen. Gelukkig is dat helemaal niet nodig. Zet de plant eerst apart van andere planten, aangezien de spintmijt niet vies is van (over)springen. Spoel de bladeren voorzichtig af met lauw water om de mijten te verwijderen, verhoog de luchtvochtigheid door bijvoorbeeld te sproeien, behandel met insectendodende spray en hij is zo goed als nieuw!

Tripsen

Heb jij nou juist last van zwarte puntjes op de bladeren? Krullen de bladeren en worden ze licht zilver/grijs of bruin? Dan heb je andere bezoekers, namelijk tripsen. 

Hiervoor is de behandeling bijna hetzelfde. Verwijder eerst de aangetaste bladeren volledig en volg vervolgens het stappenplan hierboven.

Schildluizen

Je plant ziet er toch een beetje zwak uit. De bladeren worden geel en daarnaast ziet hij er…plakkerig uit? Tot slot heeft jouw Alocasia last van een spontane geval van sproeten, aka bruine vlekjes. Nee, je bent niet gek, de kleverig honingdauw en bruine vlekjes zijn schildluis.

Schildluizen zijn kleine, bruine insecten die zich hechten aan de stengels en bladeren van de plant. Ze zuigen het sap op en verzwakken de plant.

Ook deze behandel je zoals de meeste insectenplagen. Verwijder deze keer de insecten van de stengels en bladeren met een watje met alcohol of neemolie en volg hetzelfde stappenplan van de spintmijt.

 

Bonje met de bladeren

Als jij de bovenstaande symptomen niet herkent in jouw Alocasia Zebrina en enkel vermoed dat je plant niet zo blij is door de bladeren, dan zetten we hier kort op een rijtje wat slappe, gele, bruine en op gevlekte bladeren kan veroorzaken:

  • Droge en/of bruine randen/bladeren duiden op te weinig water of een te lage luchtvochtigheid.
  • Gele bladeren hebben veel oorzaken; te veel licht, te veel of weinig water of te weinig voedingsstoffen.
  • Donkere, waterige en/of bruine vlekken kunnen komen door bladvlekkenziekte, een bacteriële of schimmelinfectie is. Verwijder aangetaste bladeren, houd de plant droog en behandel met schimmelbestrijdingsmiddel.

Vervolgstappen

Verpotten

Hoera! Je plant is blij en broest de pot uit, wat nu? Het beste wat je kan doen is verpotten. Dit is ongeveer nodig om de 1-2 jaar en je kan merken dat dit jouw groene vriend goed zou doen als de grond na water geven erg snel droog is en als de wortels uit de drainagegaten groeien. 

‘Maar overpotten is zo veel gedoe! Is dat wel nodig?’ Ten eerste hoeft het geen gedoe te zijn, mits je je goed voorbereid! En of het nodig is, wij geloven van wel. Het zal jouw plant goed doen en blij houden, waardoor je lang plezier hebt van jouw aanwinst.

Stel het je zo voor; je hebt als klein kind jouw kamer ingericht. Als kind was alles perfect, het bureau op de ideale hoogte en het bed net groot genoeg. Naarmate je opgroeit, beginnen je knieën tegen de onderkant van het bureau te stoten en je voeten uit de onderkant van het bed te steken… Tuurlijk kan je dat prima overleven, maar zeg nou zelf, zou het niet fijner zijn om naar een grotere kamer te verhuizen?

Kies voor het verpotten een pot die 2-4 cm groter is in diameter dan de huidige pot, met goede drainagegaten. Haal de plant voorzichtig uit de oude kweekpot. Als de wortels vastzitten aan de pot, kun je de zijkanten voorzichtig kneden om ze los te maken. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de ruimte rond de wortels op met de nieuwe potgrond. Druk de grond lichtjes aan, maar zorg dat deze nog luchtig blijft.

Wil je in detail weten hoe jouw Alocasia Zebrina moet verpotten? Lees dan ons uitgebreide blog hierover.

alocasia zebrina

Snoeien

In principe hoeft de Alocasia Zebrina niet per se gesnoeid te worden. Zijn er dode of zieke bladeren? Dan kan het wel voordelig zijn, zodat de plant zijn energie kan steken in het onderhouden van gezonde bladeren en stengels en extra groeien.

Pak hiervoor een schoon mes of schaartje en knip dichtbij de grond de stengel af. Zo simpel is het! Een kleine tip, maak hierna ook weer het mesje of schaartje schoon, zodat je niet ziektes overdraagt van de ene plant op de andere. Niks is zo teleurstellend als de ene plant net geheeld hebben, om je om te draaien en te zien dat nu jouw andere groene maatje aan de beurt is!

Opbinden

Sommigen zullen het ongetwijfeld charmant vinden als hun zebraplantje een nog bijzonderder uiterlijk krijgt, maar in enkele gevallen vindt deze diva dat zelf wat minder leuk. Als de stengels te lang worden, kunnen ze zwaar worden en om gaan buigen. In dit geval is het een goed idee om de Alocasia wat ondersteuning te bieden!

Gebruik een bamboestok, plantenstok of mosstok en plantenbinders of zacht touw om de Alocasia Zebrina te ondersteunen. Plaats de stok stevig in de pot, zo dicht mogelijk bij de plant, zonder de wortels te beschadigen, en bind de stelen voorzichtig vast. Niet te knus, de plant moet kunnen blijven groeien!

 

Siena Janssen
Siena Janssen

2 reacties

  1. Dacht eigenlijk alles al wel te weten, maar weer wat dingen geleerd die ik zelf nog niet wist.

    Ik ga maar eens beginnen met het verpotten van mijn Alocasia. Ik ga hiervoor mijn eigen potgrond met kokosvezels gebruiken… ben heel erg benieuwd of het een succes wordt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *