Hoe beste Alocasia Frydek verzorgen (tips + tricks)

Heb jij een mooie Alocasia Frydek bemachtigd, of ben je aan het dubben of je deze tropische plant in huis wil halen?

Dan is het natuurlijk handig om te weten hoe je de Alocasia Frydek het beste kan verzorgen! Daarom hebben we speciaal voor jou een blog geschreven over hoe jij deze mooie tropsiche plant moet verzorgen, inclusief handige tips and tricks waar je zeker wat van opste(e)kt 😉 !

Alocasia Frydek verzorgen

Hoe moeilijk is verzorgen?

De Alocasia Frydek is qua naam een hele mond vol, maar is deze plant net zo moeilijk te verzorgen als dat de naam uit te spreken is?

Wat wij gemerkt hebben, is dat deze plant niet moeilijk, maar ook niet héél makkelijk te verzorgen is… Oftwel, hij is ‘gemiddeld moeilijk’ te verzorgen 😉 .

Zo is onze eigen Frydek behoorlijk kieskeurig in hoe veel en hoe vaak hij water wil. Daarentegen heeft hij verder eigenlijk een stuk minder noten op zijn zang dan wij verwacht hadden toen wij ‘m hadden geadopteerd!

Als je de plant voldoende aandacht kan geven kun je deze kamerplant wat ons betreft dan ook prima als beginner kopen.

Alocasia Frydek water geven

Betreffende het water geven zijn er twee vragen te beantwoorden:

  • Hoe vaak moet de plant water krijgen?
  • Wat is de beste manier om water te geven?

De Alocasia Frydek is erg kieskeurig wanneer het aankomt op de hoeveelheid water.

De grond moet lichtvochtig blijven, maar wat houdt lichtvochtig dan precies in?

Om te bepalen of de grond nog lichtvochtig is zijn er twee methoden: de ouderwetse en de nieuwerwetse manier 😉 .

Van de oude stempel? doe je wijsvinger tot ongeveer de tweede knokkel in de grond. Is de grond droog en heb je dus maar weinig grond aan je vingers? Dan kan je Alocasia wel wat water gebruiken!

De nieuwerwetse manier heeft echter toch onze voorkeur, aangezien je hierdoor veel beter weet hoeveel dorst je groene vriend heeft.

Wij stoppen onze watermeter ongeveer tot de helft in de grond. Staat de meter op ‘dry’? Geef je Alocasia Frydek water!

Wij moeten de plant in de zomer gemiddeld 1 keer in de 6 tot 8 dagen water geven.

Ga je wat meer richting de herfst en winter? De plant doet dan zijn ‘winterslaapje’, waardoor hij weinig meer groeit. Hierdoor heeft de Frydek in de herfst en winter een stuk minder water nodig. Geef je Frydek dan ongeveer 1 keer in de 10 tot 14 dagen een slokje water.

watermeter in onze Alocasia
‘Dry’? Tijd om onze Alocasia water te geven!

Ok, je Alocasia heeft dorst… Maar hoe kan je hem dan het best water geven?

Zoals we al hebben gezegd is deze Alocasia behoorlijk kieskeurig als het op de hoeveelheid water aankomt: de grond moet vochtig zijn, maar zeker niet kletsnat! Het is dan ook het meest verstandig om je plant van onder water te geven.

Je Alocasia is je eeuwig dankbaar als je hem van onder bewatert, aangezien:

  • De kans op overbewatering (en hiermee wortelrot) een stuk kleiner wordt.
  • Zijn wortels dieper groeien, aangezien hij ‘het water moet zoeken’.

We zetten onze Alocasia altijd tien minuten in een kleine emmer met water, om vervolgens te checken of de grond vochtig genoeg is.

Nu we toch helemaal ondergedompeld zijn in het onderwerp water, direct een antwoord op een vraag die ons vaak wordt gesteld: kan je deze bijzondere soort Alcosia op water stekken en/of laten groeien?

Dit kan zeker, al wordt je Frydek dan wel een stuk minder groot.

Tip: Ververs het water regelmatig, ongeveer 1 keer in de 10 dagen. Anders zitten er te veel algen en te weinig zuurstof in het water 😉 .

Alocasia Frydek blad

Standplaats Alocasia Frydek

Je wil natuurlijk dat deze bijzondere plant zich thuis voelt in zijn nieuwe stekje (jouw huis 😉 ). Om dit te bereiken is het belangrijk de plant op de juiste plek in huis te zetten.

Deze bijzondere, tropische plant verdient natuurlijk een plek in de spotlight, maar wast is deze ‘spotlight’? In de schaduw, of toch vol in het licht?

Deze Alocasia vindt veel indirect zonlicht heerlijk. Zet je hem te veel in de zon, dan kan hij uitdrogen. Oogt je groene vriend wat slapjes? Dan staat hij waarschijnlijk in een iets te donker hoekje.

Het is dan ook een goed idee om hem naast een raam te zetten. Let er echter, zeker bij een raam op het zuiden goed op dat de plant niet te veel direct in de (middag)zon staat. Een uur of twee ochtendzon vindt de Frydek dan wel weer erg fijn om mee wakker te worden!

Tip: Ga je de Alocasia na een aantal weken verplaatsen naar een lichtere plek in huis? Deze plant moet net als wij mensen wat wennen aan een nieuw plekje. Let er dan ook extra goed op dat je Frydek niet verbrandt gedurende de eerste één tot twee weken!

Deze Alocasia soort komt uit de tropen en is dan ook gewend aan tropische temperatuur.

Hij houdt dus van wat warmte, maar hoe warm moet het dan zijn? Wij hebben gemerkt dat hij 23 graden of hoger het prettigst vindt (onze oude bovenwoning wordt in de zomer aardig snel warm 😉 ). Hij kan echter prima staan in een ruimte met een temperatuur tussen de 18 en 29 graden.

Deze Alocasia plant houdt er, net als wij, niet van om op de tocht te staan. Wil je ‘m niet verkouden (of nog erger) hebben? Zet de Alocasia dan dus zeker niet naast een tochtend raam, de airco of bijvoorbeeld een luchtschacht.

Wil je, je plantje extra verwennen? De plant komt uit de tropen. Zorg er dan ook voor de luchtvochtigheid op zijn plekje hoog is, het liefst 60% of hoger.

Je kan deze hoge luchtvochtigheid ook wat ‘nabootsen’ door de plant af en met een plantenspuit te sprayen, zodat water op de bladeren en steel komt. Dit sprayen helpt overigens direct ook stof van de bladeren af te krijgen, wat weer goed is om de fotosynthese te bevorderen.

Let echter wel goed op dat je niet te veel water op de Frydek sprayt! Aangezien dit een velvet plant is kan dit namelijk lijden tot schimmel op je bladeren, wat je echt niet wil!

Tip: Draai jouw Alocasia Frydek een keer in de twee á drie weken. Deze Alocasia vindt de zon namelijk zo fijn, dat hij richting de zon toe groeit.

Alocasia-frydek

Voeding

De Alocasia vindt plantvoeding heerlijk, maar zeker niet te veel! Dan kan je plantje namelijk verbranden.

In de zomer groeit de Alocasia als kool en kan hij dan ook zeker een extra’tje in de vorm van plantenvoeding waarderen. Hij krijgt het liefst plantenvoeding met een goede NKP-verhouding (dat betekent een evenwicht tussen natrium, fosfor en kalium, oftewel lekker smullen voor je plant!).

In de herfst en winter heeft je plant geen plantvoeding nodig, aangezien hij dan niet tot nauwelijks groeit.

Potgrond

De wortels van de Alocasia hebben koudwatervrees en houden dus absoluut niet van een te natte grond. De Alocasia vindt een luchtige potgrond dan ook heerlijk, aangezien dit zorgt voor een goede drainage: het water kan makkelijk afgevoerd worden.

Je kan het beste speciale potgrond voor tropische planten kopen, of aroid potgrond. Deze soorten potgrond zijn extra poreus en hebben voedingstoffen waar jouw Alocasia van zal smullen!

Normale potgrond werkt in principe ook prima, maar maakt de kans op verdrinkingsgevaar wel een stukje groter. Wil je dit voorkomen? Dan is het goed om hydrokorrels onder de pot te leggen.

Tip: Wij horen van veel andere plantenliefhebbers dat hun Alocasia Frydrek (en Alocasia’s in het algemeen) erg vrolijk worden van een semi-hydrocultuur mix! Het is dan ook zeker de moeite waard om je te verdiepen in of je je Frydek in een semi-hydro mix wil zetten wanneer je hem gaat verpotten!

Alocasia Frydek Bladeren

Wanneer + hoe de Alocasia verpotten

Wanneer is het tijd om jouw Alocasia een nieuw onderkomen in de vorm van een gloed nieuwe pot te geven?

De Alocasia houdt er van om redelijk knus in zijn potje te zitten. Je hoeft hem dan ook pas te verpotten als je ziet dat hij écht in een te kleine pot zit, bijvoorbeeld als er veel wortels uit de drainage gaten van je pot komen.

Overigens: mocht je plant niet uit de pot komen, doordat er te veel wortels uit de gaten van de pot komen, dan is dat geen probleem. Je kan wat kleine wortels afknippen, dat kan je Alocasia zelfs helpen meer energie te creëren voor het laten groeien van nieuwe bladeren 😉 .

Zet je Alocasia, wanneer hij uit de oude pot is, in een pot die 20 tot 30 procent groter is.

Vergeet echter niet eerst alle oude grond tussen de wortels van je Alocasia uit te halen. Zo krijgt je plant heerlijk nieuwe grond met extra veel voedingsstoffen.

Tip: Kom je groene/bruine bolletjes tegen? Dit zijn Alocasia stekjes! Je kan deze stekjes tot een grote Alocasia laten groeien, zodat je nog meer mooi groen hebt om naar te kijken 😉 .

Alocasia Frydek ziektes

Staat jouw ALocasia wat te kwakkelen? Helaas heeft de ALocasia Frydek, net als iedere plant, zijn kwaaltjes.

Het goede nieuws is echter dat bijna al deze kwaaltjes (gemakkelijk) te verhelpen zijn. Wil jij weer een vrolijke Alocasia? Lees dan zeker even verder!

Je Alocasia Frydek kan last krijgen van schimmel op haar bladeren.

Hoe weet je of je Alocasia last heeft van schimmel? Dit zie je aan dat er een witte, poederachtige substantie op een aantal van de bladeren zit.

Om dit probleem op te lossen moet je helaas de bladeren afknippen die last hebben van de schimmel. Maar… voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Dus… hoe voorkom je dit schimmelprobleem op je Alocasia?

De Alocasia Frydek is een ‘velvet plant’, waardoor water erg makkelijk op de bladeren blijft zitten. En dit is nu exact het probleem, schimmels vinden vocht namelijk heerlijk!

Daarom is het verstandig je Frydek niet te besproeien met water en daarnaast goed op te letten of de luchtvochtigheid in je kamer te hoog is (zoals in een badkamer). Daarnaast is het, om schimmels te voorkomen, goed er wat luchtcirculatie. Door de luchtcirculatie verdwijnt het water namelijk van de bladeren.

Wortelrot is een veelvoorkomend probleempje bij veel kamerplanten, en dus ook bij de Frydek.

Ben je te fanatiek met water geven? Dan kan wortelrot ontstaan.

Wortelrot kan je het beste herkennen aan de bruine, papperige wortels die wat viezig ruiken. Wil je een eerste hypothese stellen? Kijk dan of je Frydek last heeft van slappe stengels en gele bladeren.

De oplossing: knip de rotte wortels weg. Doe dit door de potgrond helemaal rond de wortels weg te halen en alle rotte wortels vervolgens af te knippen tot op het punt dat je weer gezonde witte wortels ziet. Zet je plant vervolgens weer in nieuwe, luchtige potgrond met een goede drainage.

Zie jij kleine witte stipjes op de voorkant van het blad en kleine webbetjes op de achterkant van het blad? Dan heb je hoogst waarschijnlijk bezoek van spintmijten. Als je niets doet zal je Frydek vaal worden en zelfs kunnen verwelken!

Om de spintmijten te verjagen kan je het beste je Frydek besprayen met een speciale insecten spray. Daarnaast kan je spintmijten ook verjagen door je bladeren voorzichtig af te spoelen met lauw water.

Zet je plant vervolgens even in quarantaine. Spintmijten springen namelijk graag over naar een buurplant!

Heb je geen witte, maar zwarte puntjes op je bladeren? Dan is de kans groot dat jouw Alocasia Tripsen als gasten heeft. Deze Tripsen zorgen er langzaam maar zeker voor dat de bladeren zilvergrijs of bruin worden en wat gaan krullen.

Ook bij Tripsen kan je je Alocasia het beste besprayen met een speciale insectenspray. Daarnaast kan je je bladeren, om de Tripsen te verjagen, voorzichtig afspoelen met lauw water.

Zet je plant na de behandeling in quarantiane: tripsen springen namelijk ook maar wat graag over naar een buurplant.

Voelen je bladeren wat plakkerig aan en zitten er kleine bruine sproetjes op de bladeren en stengels? Dan hebben schildluizen je Alocasia omgetoverd tot hun woning!

Schildluizen zijn goed te verjagen door ze voorzichtig weg te vegen met een watje met alcohol of leemolie.

Alocasia Frydek Snoeien

Je hoeft de Alocasia Frydek in principe niet te snoeien, maar het kan zeker geen kwaad!

Heb je bijvoorbeeld last van zieke, gele of bruine bladeren? Knip deze bladeren dan, vlakbij de stam, schuin af met scherpe schaar. Knip hem echter niet té dicht bij de stam af, aangezien dit je Frydek kwetsbaar maakt voor ziektes.

Het is verstandig af en toe (slechte) balderen van je Alocasia af te knippen, aangezien dit je Alocasia de ruimte geeft om meer energie te stoppen in het laten groeien van andere bladeren.

Alocasia Frydek verzorgen

Hoe moet ik Alocasia Frydek opbinden

Het opbinden van de Alocasia Frydek is erg simpel. Prik één of een aantal bamboestokken, plantenstokken of mosstokken in de grond en bind je bladeren voorzichtig aan de stok vast met een zacht touw of plantenbinders.

Waardoor komen gele bladeren op mijn Alocasia Frydek

Je Alocasia Frydek bladeren kunnen geel worden doordat je ze te veel plantenvoeding geeft, te veel of juist te weinig water geeft of doordat de plant te veel of juist te weinig licht krijgt. Probeer dan ook na te gaan van welk van deze problemen je Alocasia last heeft, om het vervolgens op te kunnen lossen!

Waarom mijn Frydek droge, bruine randen?

Een Frydek krijgt vaak wat droge, bruine randen als hij dorstig is. Wanneer heb je jouw plantje voor het laatst goed water gegeven? Is dit al een tijd terug? Dan is te weinig water waarschijnlijk de oorzaak van de droge, bruine randen! Zorg er daarnaast voor dat de luchtvochtigheid minstens 50% is 😉 .

Sten
Sten

Hoi ik ben Sten en ik woon samen met Siena in een oude bovenwoning van ongeveer 50 vierkante meter waar we onze, meer dan 20, jungle planten helemaal happy houden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *