De Calathea, ook wel de Pauwenplant genoemd, is een hele mooie tropische plant die oorspronkelijk komt uit het Amazonegebied.
Wil jij er binnenkort een kopen, of ben je simpelweg naar de in totaal meer dan 60 Calathea soorten? Je ziet precies op de juiste plek!
In deze blog gaan we namelijk dieper in op de 10 meest populaire Calathea soorten (inclusief foto’s) én laten we zien welke 60 Calathea soorten er bestaan 😀 .

Waar gaan we het over hebben?
10 meest populaire Calathea soorten
Ben je benieuwd welke Calathea soorten vandaag de dag het meest populair zijn? Wij hebben de tien meest populaire Pauwenplant soorten voor je opgesomd, zodat jij
1. Calathea Zebrina
Dit is de meest verkochte Calathea, en je raadt het al… ook wij hebben de Calathea Zebrina!
Deze Pauwenplant heeft, logischerwijs, zijn naam te danken aan het mooie gestreepte patroon op ieder blad.
Deze plant is (ondanks dat onze Zebrina nog klein is 😉 ) een échte blikkenvanger. Wil jij een bijzondere, opvallende Calathea? Dan is de Zebrina dan ook wellicht een goede keuze!
Wij merkten is dat deze Calathea een stuk makkelijker te verzorgen is dan veel andere Pauwenplanten. Wellicht (stiekem) ook een van de reden waarom veel mensen deze plant in huis halen 😉 .
Standplaats: Halfschaduw
Hoe moeilijk te verzorgen: Gemiddeld

2. Calathea Oppenheimiana
De Calathea Oppenheimiana is een Pauwenplant soort afkomstig uit de tropen in Brazilië en Colombia.
Deze plant is wat ons betreft om twee redenen erg bijzonder. Allereerst leeft deze plant écht (duhh… 😉 ). Wanneer de zon ondergaat sluiten de bladeren namelijk, om vervolgens in de morgen weer open te gaan. Daarnaast lijken de bladeren van de Oppenheimiana een beetje alsof ze geschilderd zijn met een penseel. Dit is wat ons betreft een heel mooi zicht!
Wij hebben gemerkt dat je de plant ongeveer 1 keer in de week water moet geven, en dat de plant eens in de 2 jaar verpot moet worden.
Standplaats: Halfschaduw
Hoe moeilijk te verzorgen: Gemiddeld

3. Calathea Fusion White
Deze Pauwenplant staat al een tijdje op ons wensenlijstje. De Fusion White is namelijk een hele mooie (én redelijk zeldzame) Pauwenplant.
De bladeren zijn aan de bovenkant wit/roze en groen, en aan de onderkant paars. Hiermee is ze uniek in haar soort: er zijn maar weinig Calathea soorten die deze mooie kleurcombinatie hebben.
Ben je op zoek naar een meer uitgesproken plant voor een (half)schaduwplek in je stekje? Bekijk dan zeker even de Fushion White.
Standplaats: Halfschaduw of schaduw
Hoe moeilijk te verzorgen: Gemiddeld

4. Calathea Triostar
De Calathea Triostar steelt, zoals haar naam al verklapt, de show met haar drie kleuren: groen, wit én rood!
Deze Calathea soort is erg bijzonder met haar combinatie van rode stengels en gekleurde, bonte bladeren. Ze is wat ons betreft dan ook wel een beetje de diva onder de kamerplanten te noemen 😉 !
Gelukkig is deze soort qua verzorging niet bepaald een diva: ze is vrij gemakkelijk te verzorgen!
Standplaats: Halfschaduw of schaduw
Hoe moeilijk te verzorgen: Gemiddeld

5. Calathea Insignis
Deze plantensoort was in de jaren 70 enorm populair en is tegenwoordig weer helemaal terug van weggeweest. Hoewel deze ‘Calathea’ nu officieel onder de Goeppertia familie valt, wilden we deze mooi plant nog wel meenemen. Dit, aangezien de plant beter bekend staat als Calathea.
Deze Calathea soort komt, met haar groen, paarse bladeren, oorspronkelijk uit de tropen. Ze houdt dan ook enorm van een hoge luchtvochtigheid. Houdt hier dan ook goed rekening mee, bijvoorbeeld door haar af en toe met een plantenspuit te sproeien.
Standplaats: Halfschaduw
Hoe moeilijk te verzorgen: Redelijk gemiddeld

6. Calathea Orbifolia
Deze Calathea heeft wat ons betreft misschien wel de mooiste bladeren van alle Pauwenplant soorten. De bladeren zijn namelijk erg mooi vol en hebben en erg sierlijk patroon. Het is dan ook niet voor niets dat de Orbifolia bekend staat om haar grote bladeren met zilvergroen strepen 😉 .
Ook deze Pauwenplant heeft graag een plekje in de (half)schaduw waar de luchtvochtigheid hoog is. Daarnaast lust ze 1 keer in de week een slok water. Geef hierbij niet te veel water in één keer, aangezien je hier bruine randen van kan krijgen op de balderen 😉 .
Standplaats: Schaduw of halfschaduw
Hoe moeilijk te verzorgen: Gemiddeld

7. Calathea Makoyana
Ook deze Calathea soort heeft wat ons betreft erg mooie bladeren. Wij snappen dan ook helemaal waarom deze soort zo populair is 😉 .
De soort heeft geen patroon groene en witte strepen, maar groene en crèmekleurige strepen. Hierin is deze makoyana een van de weinige!
Let er overigens bij deze plant extra op dat je de plant niet te veel in de zon zet, om zo het verbranden van bladeren te voorkomen.
Standplaats: Schaduw
Hoe moeilijk te verzorgen: Gemiddeld

8. Calathea Ornata
De Ornata is, naast een echte luchtzuiveraar, een echte blikkenvanger! Dit komt door het mooie motief van de bladeren van de plant: groen met lichtroze strepen.
Ook deze Calathea komt van origine uit de tropen, waar ze gewend is aan veel vocht. Deze plant kan het dan ook erg waarderen als je haar regelmatig een klein slokje water geeft (zeker niet te veel). Wil je haar extra verwennen spray dan wat (lauw) water op de bladeren van de Ornata. Ze is namelijk een hoge luchtvochtigheid gewend!
Standplaats: Schaduw of normaal daglicht
Hoe moeilijk te verzorgen: Iets moeilijker dan gemiddeld
Tip: een échte plantenexpert worden? Lees dan ons blog met alle Monstera soorten!

9. Calathea Flamestar
De Calathea Flamestar heeft haar naam te danken aan haar opvallende, felgroene bladeren met lichtgroene patronen en purperen onderkant.
Deze Calathea is erg luchtzuiverend en houdt (net als veel andere Pauwenplanten) van een hoge luchtvochtigheid. De Flamestar is dan ook een ideale plant om in je badkamer te zetten.
Standplaats: Halfschaduw
Hoe moeilijk te verzorgen: Gemiddeld

10. Calathea Picturata
De Calathea Picturata staat ook wel bekend als de Silver Star, wat komt door haar ijszilveren kleur aan de binnenkant van ieder blad.
Door deze opvallende kleur is dit een erg opvallende kamerplant. Het grote voordeel van deze Calathea is dat deze soort, in tegenstelling tot veel andere Pauwenplanten, in vrijwel ieder interieur mooi staat. Dit, aangezien de kleuren vrij neutraal zijn.
Ben je bang dat de plant niet past bij je interieur, of wil je graag een wat meer neutrale plant cadeau geven? Dan is de Picturata dus misschien wel dé plant voor jou 😉 !

Dit zijn alle Calathea soorten
Eerder waren er ruim 200 soorten Calathea’s, wat ondertussen is teruggebracht naar ongeveer 60 soorten. Dit, aangezien veel van de planten zijn overgehuisd naar de Goeppertia familie.
Tip: Wil je ook kennismaken met alle Alocasia soorten? Lees dan ons blog met alle Alocasia soorten!
Na het lezen van deze lijst ben jij helemaal up-to-date over hoeveel Calathea soorten er zijn!:
- Calathea Anulque
- Calathea Asplundii
- Calathea Barryi
- Calathea Brenesii
- Calathea Caesariata
- Calathea Calderon-saenzii
- Calathea Carlae
- Calathea Casupito
- Calathea Chiriquensis
- Calathea Cofaniorum
- Calathea Confusa
- Calathea Congesta
- Calathea Croatii
- Calathea Crotalifera
- Calathea Erythrolepis
- Calathea Flamestar
- Calathea Fredgandersii
- Calathea Fredii
- Calathea Fusion White
- Calathea Galdamesiana
- Calathea Gentryi
- Calathea Grandifolia
- Calathea Guzmanioides
- Calathea Hagbergii
- Calathea Harlingii
- Calathea Inscripta
- Calathea Insignis
- Calathea Ischnosiphonoides
- Calathea Jondule
- Calathea Lanibracteata
- Calathea Lanicaulis
- Calathea Lasiostachya
- Calathea Lateralis
- Calathea Latrinotecta
- Calathea Lutea
- Calathea Makoyana
- Calathea Marantina
- Calathea Monstera
- Calathea Multispicata
- Calathea Neillii
- Calathea Neurophylla
- Calathea Nitens
- Calathea Orbifolia
- Calathea Oppenheimiana
- Calathea Oscariana
- Calathea Picturata
- Calathea Platystachya
- Calathea Pluriplicata
- Calathea Plurispicata
- Calathea Ravenii
- Calathea Recurvata
- Calathea Retroflexa
- Calathea Rufibarba
- Calathea Rubribracteata
- Calathea Shishicoensis
- Calathea Similis
- Calathea Spiralis
- Calathea Striata
- Calathea Tarrazuensis
- Calathea Timothei
- Calathea Toroi
- Calathea Trianae
- Calathea Triostar
- Calathea Utilis
- Calathea Velutinifolia
- Calathea Verruculosa
- Calathea Yawankama
- Calathea Yellow Fusion
- Calathea Zebrina
Hoeveel Calathea soorten zijn er?
Momenteel zijn er officieel ongeveer 60 Calathea soorten, wat een stuk minder is dan jaren geleden (toen waren er nog 200 soorten). Dit komt, omdat een groot deel van de planten die volgens de botanische literatuur onder de Calathea zijn heringedeeld en nu onder de Goeppertia vallen.